Zo voorkom je uitgeharde penselen
Zo voorkom je uitgeharde penselen
Wil je lekker gaan schilderen, zijn je penselen zo hard geworden dat je ze kunt weggooien of je bent telkens veel te veel tijd kwijt aan ze schoonmaken. Herkenbaar? Na het lezen van deze tips heb je er nooit meer last van!
Tip 1: zo maak je penselen volledig schoon
Vul een pot met Zest-it brush cleaner (als alternatief kun je Sansodor of terpentine white spirit gebruiken). Vul een ander potje met groene zeep en leg een oude lap en een leeg potje of oude beker klaar. Ik gebruik bijvoorbeeld een lege glazen pot en een stuk van een oud katoenen laken.
Als je klaar bent met schilderen, veeg je de overtollige verf van je penselen af aan een oude lap.
Vervolgens spoel je de resterende verf zoveel mogelijk uit in de pot terpentine white spirit. Als je je penseel van onder naar boven (met de haren mee strijken) langs de rand van de pot strijkt, dus je de overtollige terpentine uit het penseel. Is de kleur van de terpentine helder, dan is je penseel goed genoeg uitgespoeld en ben je klaar voor de volgende stap.
Laat warm water uit je kraan lopen. Doop je penseel in de groene zeep en spoel deze vervolgens met warm water in een potje. Herhaal dit tot het water met spoelen er helder uitziet. Eventueel kun je ook handschoenen aantrekken en het zeep met wat water voorzichtig door de haren van je penseel werken (met de haren mee strijken).
Om je penseel in vorm te houden, duw je het nog natte penseel met duim en wijsvinger voorzichtig in model. Vervolgens laat je het penseel drogen in een pot met het uiteinde naar beneden.
Extra tip ;-): wil je geen gespetter tijdens het spoelen in de terpentine? Sluit deze dan eventueel af met een kartonnetje of aluminiumfolie en maak daar een gat in dat groot genoeg voor je penselen is. Zo blijft gespetter in de pot.
Tip 2: zo ben je weinig tijd kwijt aan het schoonmaken
Je begint zoals bij Tip 1, maar in plaats van je penseel helemaal schoon te spoelen met groene zeep, hang je het penseel in een pot met een bodem lijnolie die al de haren van je penseel bedekt. Als je een dikker penseel in de lijnolie zet in plaats van hangt, blijven de haren door de weerstand van de olie zelfs ook in model.
De volgende keer dat je gaat schilderen, strijk je de overtollige lijnolie van je penseel langs de rand en veeg je de rest af aan een lap en voilà: je penseel is klaar voor gebruik :-)!
Extra tips: er zijn speciale rekjes te koop om penselen in de olie of penseel reiniger te zetten, zoals je op de foto ziet. Je kun ze natuurlijk ook gewoon zelf maken. Leg een krant onder je potje of bakje om gemorste lijnolie op te vangen.
Let op: leg lappen of papier met lijnolie altijd aan de open lucht te drogen, anders is er een kans dat het gaat broeien en ontvlammen.
Tip 3: hard geworden penselen weer soepel krijgen
Hard geworden olieverf penselen weggooien? Echt niet nodig! Zet de penselen een nacht of zelfs een paar dagen in de groene zeep. Uitspoelen en je penseel is weer soepel!
Penselen met wijd uitstaande haren weggooien? Ook niet nodig. Deze zijn ideaal voor het schilderen van dierenvachten.
Tip 4: hoe je verf efficiënt op je penseel neemt
Neem altijd de verf op je penseel door van buiten je verf in je verf te strijken. Doop nooit je penseel vol in de klodder verf. Dan komt de verf gemakkelijker te hoog richting de huls van je penseel, waar de verf veel moeilijker te verwijderen is en gemakkelijk indroogt. Ook beschadigd dit de haren van je penseel.
Hopelijk ben je met deze tips geholpen. Heb je nog een vraag of is er iets nog niet duidelijk? Laat gerust een bericht achter ;-).
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.