Houding en zit

 

Voor mij begint goed en fijn op een paard rijden, voor zowel ruiter als paard, met de houding en zit van de ruiter.

Een (subtiele) verandering in de intentie van de ruiter en vervolgens in het lichaam van de ruiter zijn de start van een nieuwe hulp. Pas hierna volgen het gebruik van de teugels, been, etc. Het interessante is, dat dit lichaamswerk al op de grond begint, want ook op de grond reageert het paard feilloos op de signalen dat het lichaam (en geest) van de ruiter afgeeft. Daarbij is alles wat met het paard in houding en zit toepasbaar is, ook in te zetten in het bewegen in de rest van het dagelijkse leven. Je kunt het bij iedere activiteit die je uitvoert gebruiken.

 

De basisfundamenten:

 

Balans

Balans houden op je paard is essentieel om samen met je paard een vloeiende beweging te kunnen vormen. Ik leer je hoe je gebalanceerd, vloeiend en recht ‘uitgelijnd’ op je paard kunt bewegen. Zo gebruik je zo min mogelijk onnodig spieren en kan je gewicht gewoon op je botten rusten.

 

Brede visie

Je hebt twee manieren van kijken: de ene is gefocust, gecentreerd op een punt, de andere is kijken met een breder blikveld, waarin je de gehele omgeving in je opneemt zonder te focussen. In de Centered Riding wordt dit ook wel ‘zachte ogen’ genoemd. Om connectie te maken met je paard en je gevoel is het nuttig om de gehele omgeving gewaar te zijn.

 

Centreren en gronden

Bewegen vanuit je zwaartepunt, iets wat ook in de Oosterse vechtsporten wordt benadrukt, is essentieel in werken met je paard. Dit geeft balans en stabiliteit en verhoogd tevens het vermogen om richting aan je paard te geven.

Ook het gronden, of ‘aarden’, is een must. Het helpt je in je eigen kracht te staan, niet geleid te worden door je omgeving en daardoor een duidelijkere intentie te hebben. Zo vorm je een stabiele, betrouwbare partner voor je paard en behoud je je energie.

 

Ademhaling

Ademhaling heeft direct verband met gecentreerd bewegen en gronden. Bij een slechte gronding zit de ademhaling hoog en ben je snel in je hoofd in plaats van in het hier en nu, waar het paard is om verbinding met je te maken. Anderzijds helpen een correcte ademhaling en correct gebruik van het diafragma om te gronden en het leidt tot ontspanning, energie en een stabielere houding.

Meer informatie of een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact op.