Weinig ruimte? Zo zet je een portret toch in de optimale verhouding.

Weinig ruimte? Zo zet je een portret toch in de optimale verhouding

 

Veel van mijn cursisten hebben niet de luxe van een groot atelier. Vaak zijn ze al blij als ze een plekje hebben kunnen vinden waar ze hun spulletjes kunnen laten staan.

Helaas brengt het werken in een kleinere ruimte wat uitdagingen met zich mee, zeker als het om de verhoudingen gaat en als je werkt naar foto’s. Voor een portret zijn de verhoudingen van vormen natuurlijk heel belangrijk, deze bepalen of je portret lijkt. Om goed te kunnen zien of je verhoudingen kloppen, heb je afstand nodig om het geheel te overzien. Zo kun je deze gemakkelijk vergelijken met de originele verhouding van het onderwerp. In een kleinere ruimte is dit heel lastig, zeker als je grotere werken maakt.

Gelukkig kun je dit probleem eenvoudig oplossen!

Hoe?

Neem letterlijk afstand. Zet je werk in een grotere ruimte, zodat je meer overzicht hebt. Als je een ruimte hebt waar je vaak vertoeft, zoals de woonkamer, kun je tijdens je dagelijkse beslommeringen regelmatig met een frisse blik naar je werk kijken. Ga op een goede afstand staan en houd er dan een foto van het origineel naast. Noteer wat je opvalt, zodat je het later ook nog weet. Of ga meteen aan de slag natuurlijk ;-). Maar wat doe je als je gewoon lekker aan het werk bent en geen zin hebt om continue met je schilderij door je huis te slepen? De oplossing is simpel!

Maak foto’s van je werk met je telefoon. Zo heb je overzicht en kun je een kleine versie van je schilderij naast je voorbeeldfoto(‘s) houden, zodat je ineens gemakkelijker kunt zien waar het niet lekker zit in de verhoudingen. Wat mogelijk zelfs beter werkt: als je toch een foto van je schilderij gemaakt hebt, mail deze dan naar jezelf en open deze op je computer/laptop/Ipad naast het origineel. Eventueel knip je overtollige omgeving rond het schilderij weg en je kunt je werk één op één vergelijken. Zo zie je al snel waar de afwijkingen zitten.

Marin Elsen

info@marinelsen.nl

Follow:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.