Vulling of voeding?

Een tijd gelegen werd ik uitgenodigd om mijn verhaal te delen voor een innovatief interventieprogramma genaamd DWELL (Diabetes WELLbeing), dat patiënten met diabetes type 2 gaat ondersteunen in het zelf-managen van hun ziekte.

Ik hoop dat mijn verhaal je inspireert om, ondanks beperkingen, goed voor jezelf te zorgen en het beste uit het leven te halen!

 

Een aantal jaren geleden was ik moe en futloos, had ik continue buikpijn, had ik een onstilbare behoefte aan eten en zoetigheid, had ik constant dorst, werd ik regelmatig trillerig tot ik weer iets at, sliep ik slecht, werkten mijn hormonen niet naar behoren en bleef mijn eisprong uit. Ik kreeg de diagnose PCOS. Dit wordt in verband gebracht met een verminderde gevoeligheid voor insuline en de ontwikkeling van diabetes mellitus type II.

Nu, enkele jaren later, voel ik me een compleet ander mens! Ik kan intens genieten van een goed functionerend lichaam en heb aan het einde van de dag energie over.

Dit proces begon allemaal met twee besluiten: kiezen voor een vervullend, actief leven dat bij me past en de zoektocht naar eten dat me echt zou voeden. Er is namelijk een groot verschil tussen vulling en voeding  ;-)!

 

Stap 1: voeding

 

Ieder lichaam is anders. Het is dus nuttig om uit te zoeken wat jouw lichaam nodig heeft. Zo heb ik baat bij veel eiwitten. Toch is er iets waar alle mensen met insulineresistentie en diabetes type 2 gevoelig voor zijn: producten die schommelingen veroorzaken in de bloedsuikerspiegel! Te denken valt aan zowel geraffineerde als natuurlijke (fruit)suikers en (snelle, bewerkte) koolhydraten. Ook deze koolhydraten zetten namelijk vlot om in glucose oftewel bloedsuiker. Door de verminderde gevoeligheid voor insuline wordt de vrijgekomen glucose in het bloed niet goed in de cel opgenomen en blijft in het bloed. Dit veroorzaakt een stijging in de bloedsuikerspiegel met al de klachten en gevolgen van dien.

Ik heb daarom een rigoureus besluit genomen: ik eet geen producten meer met toegevoegde suikers en met koolhydraten die snel om worden gezet in suikers. Ik let hierbij goed op zowel de Glycemische index als de Glycemische lading van producten. Geen zoete koekjes, gebak, chips, pasta, brood en frietjes meer voor mij!

Het resultaat is verbluffend! Mijn nu fitte, goed functionerende lichaam is zo belonend, dat ik geen moeite heb om dit te laten. Ik voel me een totaal ander mens! Daarbij is de aandoening PCOS onder controle. Voor het eerst in jaren heb ik weer goed functionerende hormonen en regelmaat in mijn menstruatiecyclus.

Wil je weten hoe zo’n dieet praktisch werkt? Je kunt onder andere veel informatie vinden in de ‘Sugarchallenge’-boeken van Carola van Bemmelen.

 

Stap 2: een vervullend, actief leven

 

Welke vorm van bewegen vind je fijn? Waar krijg jij energie van? Wat prikkelt je, raakt je? Waar wordt je enthousiast van? Waarvan krijg je nieuwe inspiratie en ideeën? Wat geeft je rust en ontspanning?

Dit zijn de activiteiten die bij jou passen! Het kan van alles zijn: zoals yoga, bootcamp, muziek maken, wandelen in de natuur etc.etc. Al de activiteiten die juist energie kosten, waar je moe, gestrest of ongeïnspireerd van wordt zijn de zaken die je beter los kunt laten of waar je een andere oplossing voor kunt bedenken. Deze hebben een negatieve invloed op je bloedsuikerspiegel en op je immuunsysteem. Neem er echt even de tijd voor om hierbij stil te staan.

Zelf heb ik ontdekt dat ik heel blij en ontspannen wordt van dansen, (hard)lopen en tekenen en schilderen, vooral als het om portretten van mensen en dieren gaat. Tijdens het tekenen en schilderen kijk je met andere ogen. Het is een meditatieve staat van zijn, waarbij onder je handen vorm, kleur en toon zich onthullen. Je komt even los van de tijd. Dit deel ik ook graag met anderen.

Daarnaast heb ik een grote passie voor paarden en wat zij voor mensen kunnen betekenen. Ik help mens en paard om weer in balans te komen door middel van privélessen en paardencoaching. Paarden zijn in het moment. Ze dagen je uit om ook daar te komen en oprecht contact te maken met wat er op dat moment aanwezig is.

 

Zo. Na mijn verhaal met je gedeeld te hebben, ben ik heel benieuwd waar jij blij en energiek van wordt en hoe bewust jij kiest voor ‘voeding’!

 

Lieve groetjes,

Marin

Marin Elsen

info@marinelsen.nl

Follow:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.