Om niet te vergeten

Vanavond is het dodenherdenking.

Als ik naar mijn zoontje kijk, besef ik me dat hij op zal groeien zonder mensen dichtbij die de oorlog zelf nog meegemaakt hebben. Hij zal geen oma hebben die een dagboek uit die tijd heeft om in te lezen en levendig vertelt over de ervaringen die ze had als verpleegster in de frontlinie, zoals ik had.  Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we samen de herinnering levend zullen houden.

Hoe denken jullie daarover?

 

Leven zonder onderdrukking, is leven in vrijheid. Maar klopt dit werkelijk? Kun je niet ook vrij zijn tijdens onderdrukking? Of kan iemand zich ook opgesloten voelen zonder onderdrukt te zijn? Ik denk dat dit allebei mogelijk is. Veel mensen voelen zich bijvoorbeeld gebonden door lasten, zoals financiële zorgen of een grotere verantwoordelijkheid dan ze kunnen dragen.

Dit jaar las ik een indrukwekkend boek over dit onderwerp. In dit boek, ‘De keuze: leven in vrijheid’, vertelt Dr. Edith Eger haar verhaal, dat in haar tienerjaren werd overschaduwd door de gruwelen van de Holocaust.

Ze beschrijft open wat haar overkomen is, ook de meest verschrikkelijke dingen die je je voor kunt stellen. Hoe moeilijk haar situatie ook is, telkens krabbelt ze weer op en gaat door. Ze kiest voor het leven. Ze beseft dat hoewel ze lichamelijk misschien volledig afhankelijk is en toegetakeld, ze altijd de keuze heeft om vrij te zijn in haar hoofd. Als ze zich uiteindelijk op een haar na dood bevindt en de bevrijding plaatsvindt maar ze te zwak is om een teken van leven te kunnen geven, red ze zichzelf door zich voor te stellen hoe ze danst. Het oproepen van haar passie en liefde zorgt dat ze de beweging kan maken zodat ze gezien wordt.

Edith leert ons dat er in iedere situatie hoop te vinden is en dat die hoop ons de moed en kracht geeft om door te gaan.

 

Je hebt altijd een keuze om te kiezen voor vrijheid, hoe moeilijk en verstrikt je situatie ook is. Hier is veel moed en bewustwording voor nodig. Want om los te komen van je angst, zul je je angst volledig onder ogen moeten komen en hulp durven vragen als je dit niet alleen kunt.

Welke keuze maak jij?

 

Marin Elsen

info@marinelsen.nl

Follow:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.