Diepte in pastel

Zo geef je een portret diepte

 

Als je een portret levensecht wil maken, dan heb je o.a. een overtuigende dieptewerking nodig. In deze blog vind je één van de manieren om diepte te suggereren.

 

 

Diepte

 

Diepte is een hele aangename toevoeging aan je tekening. Het leuke is, dat als je begrijpt hoe je diepte kunt creëren, je ook begrijpt hoe je een gebied expres vlak maakt. Diepte creëer je niet op één manier, er zijn verschillende manieren, die je allemaal tegelijk kunt inzetten. Hieronder volgt een van de belangrijkste.

 

 

‘Lilly’, PanPastel en pastelpotloden op pastelmat papier.

 

Contrasten in donker en licht komen naar voren. Ik heb het hier dus over abrupte overgangen tussen donker en licht. Het abrupter te overgang en hoe groter het verschil tussen donker en licht, hoe meer het naar voren komt en de aandacht opeist.

Hoe zachter de overgang, hoe kleiner het contrast tussen donker en licht, hoe meer het gedeelte naar achteren gaat.

 

Hoe pas je dit toe in de praktijk?

 

Als je dit principe begrijpt, kun je hier handig gebruik van maken (en ik doe dit in ieder werk dat ik maak ;-).

Plaats je contrast en/of de donkerste tonen dus bij de delen die je naar voren wilt laten komen of waar je de aandacht op wilt richten. Teken minder contrastrijke overgangen in de gebieden die je naar achteren wilt laten gaan. Zo creëer je diepte.

 

   

Afbeelding: uit een boekje, maker onbekend

 

In de bovenstaande afbeeldingen kun je hetzelfde effect bekijken. De hoek lijkt scherper als het contrast tussen donker en licht groter is. Bij het doosje komt de hoek met het meeste contrast naar voren, daarom ervaren de meeste mensen vooral diepte bij de onderste afbeelding van de twee doosjes en lijkt het bovenste bakje meer gekanteld.

 

Contrast ontstaat omdat je een overgang maakt die abrupt is, er zitten weinig midden tonen tussen de lichte en donkere toon. Vervaging ontstaat wanneer de overgangen geleidelijk zijn en als de tonen dicht bij elkaar op de toonwaardenschaal liggen, bijvoorbeeld als alleen de midden tonen getekend zijn, alleen lichte tonen of alleen donkere tonen. De overgangen zijn dan dus klein en met weinig contrast. Vervaging gaat automatisch naar achteren, aangezien contrast naar voren komt.

 

Dit effect wordt vaak versterkt in de fotografie om diepte te creëren, zie de foto rechtsonder en de foto linksonder.

 

     

Afbeeldingen van HeungSoon via Pixabay en van Maaark via Pixabay

 

Dit kun je natuurlijk ook in je tekening gebruiken ☺! Bij de tekening van Yessi heb ik het oog scheper en gedetailleerder gemaakt en alle overgangen waar ik minder nadruk op wilde leggen verzacht. Dit verzachten van de overgangen doe je in pastel door te doezelen met je vinger of een doezelaar. Is het gebied heel klein om te doezelen? Gebruik dan ook een hele kleine doezelaar.

 

Afbeelding: Yessi in pastel op pastelpapier

Marin Elsen

info@marinelsen.nl

Follow:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.