Lichte huid mengen
Zo meng je de kleuren voor een lichte huidtint
Huidtinten zijn onbestemd, ze zijn niet helder en duidelijk herkenbaar zoals een pure kleur, bijvoorbeeld helder rood, blauw of geel. Daarom kunnen ze een flinke uitdaging vormen om te mengen.
Om het gemakkelijker te maken vind je hieronder basisrecepten voor het mengen van een lichte huidkleur. Bedenk echter wel dat iedere huid anders is, dus voel je vrij om te experimenteren wat bijvoorbeeld de ene kleur rood of de andere kleur rood in een mengsel voor die specifieke huid doet.
De basis
Met welk medium je ook werkt, het kleuren die je nodigt hebt om te mengen blijven altijd hetzelfde. Begrijp je het mengen, dan kun je dezelfde combinaties van kleuren zowel toepassen bij het schilderijen als in het tekenen.
‘Amber’, olieverf op linnen
Uitgaande van de basiskleuren, bestaat het mengen van een lichte huidtint uit de kleuren geel met wat rood en tot slot wit om het geheel lichter te maken. Om de kleur koeler te maken voeg je een tipje blauw toe. Om de kleur donkerder te maken gebruik je minder wit en wat minder geel. Belangrijk is dat de kleur blauw nooit overheerst, dit hoeft echt maar een minimale hoeveelheid te zijn.
Is je mengsel te geel, dan heb je meer rood en evt. blauw nodig. Is je mengsel te rood, dan heb je meer geel en evt. blauw nodig, enzovoorts.
Voor een hele donkere schaduw is het soms handig om een tipje zwart aan je mengsel toe te voegen.
‘Lauran’, kleurpotlood op sanded paper.
Mengsels met kleurennamen erbij
Er zijn verschillende opties, die allemaal een iets ander resultaat geven. Probeer het vooral uit om te kijken wat voor jouw specifieke huidtint werkt.
- Basis: cadmiumgeel middel/gele oker + titaanwit + beetje cadmiumrood. Je kunt de huid lichter maken door te kiezen voor wit in je mengsel en koeler door wat cadmiumgeel middel door citroengeel te vervangen en/of een tipje blauw toe te voegen.
- Warmere schaduw: basis met kleiner aandeel titaanwit en gele oker + meer cadmiumrood en cobaltblauw/ceruleumblauw/permanentgroen. Ggebrande omber kan ook als donkere vervanger voor geel dienen.
- Vergrijsde, koelere schaduw: basis met kleiner aandeel titaanwit en geel + tipje extra rood (bij koelere schaduw/rozige delen ook eventueel wat van het koelere alazarine crimson rood) + extra cobaltblauw/ceruleumblauw/permanentgroen + eventueel ivoorzwart (om het heel donker te maken.
- Lichte delen: basis + extra titaanwit + evt. extra geel om de tint warmer te maken.
Wil je de kleur nog wat warmer maken, dan kan vleesoker ook een mooie toevoeging zijn, of transparant oxide rood of ‘terra rosa’ van Winsor en Newton. Je kunt voor een iets warmere huidtint ook alazarine crimson met gebrande sienna mengen en het cadmiumrood en cadmiumgeel daardoor (deels) vervangen).
‘Arwin en Hugo’, olieverf op linnen
Tip!
Houd je van recepten waarbij je letterlijk de hoeveelheden ziet staan, in het boek ‘Color Mixing Recipes’van William F. Powell vindt je heldere uitleg en recepten per huidtint.
![]()
Hopelijk ben je met deze tips geholpen. Heb je nog een vraag of is er iets nog niet duidelijk? Laat gerust een bericht achter ;-).
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.