Paletten
Kies in ieder geval een palet met een vlak oppervlak, zodat je de verf gemakkelijk eraf kunt schrapen en kunt verplaatsen (dus niet met de kommetjes erin, die zijn weer handig voor verf die met water wordt verdund).
Een belangrijke afweging in de keuze voor een palet is of je het gemakkelijk kunt vasthouden en of het licht genoeg is om lang in de hand te houden.
Je kunt ook een groter en zwaarder palet op een tafeltje nabij de ezel te leggen.
Kunststof en glas hebben als voordeel dat het oppervlak gemakkelijk schoon te maken is. Er zijn kant en klare kunststof en houten paletten verkrijgbaar. Hout voelt voor de meeste mensen het prettigste aan om in de hand te houden.
Ook bestaan er paletten van papier, waarbij het gebruikte ‘papieren palet’ telkens af te scheuren is.
Zelf meng ik mijn kleuren op een stuk stevig papier of een vel van een afscheur palet, dat ik op een houten palet geplakt heb met crepe tape. Als ik stop met schilderen, haal ik het papieren palet los en leg dit in een vershouddoos. Vervolgens bewaar ik de doos in de vriezer. Daardoor blijft de verf langer bruikbaar. Bij iedere schilder sessie haal je je palet uit de vriezer en kun je nagenoeg direct verder schilderen.
Wanneer ik op een blanco glasplaat of houten palet werk maak ik deze na iedere schilderssessie schoon met wat terpentine.
De modellen links werken prima om mee te schilderen, maar zonder (vershoud)doosje zijn ze niet handig in het opbergen en het vervoeren als de verf nog nat is.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.