Academische rijkunst en het rechtrichten

 

Rechtrichten is het basisfundament van de Academische Rijkunst.

Een rechtgericht paard is in staat de ruiter in balans te dragen, zodat er geen overbelasting en daaruit voortvloeiende problemen als ontstekingen, slijtage en blessures ontstaan.

Van nature loopt een paard met 60% van zijn gewicht op de voorbenen en met 40% van zijn gewicht op de achterbenen. Als je op een paard gaat zitten worden de voorbenen nog eens extra belast. Daarbij veren de scharniergewrichten in de voorbenen niet mee met het gewicht dat erop terecht komt. De achterbenen hebben echter spronggewrichten die kunnen veren en zo het gewicht van een ruiter kunnen opvangen.

Hieruit vloeit voort dat het, wil je op een paard gaan zitten en rijden, noodzakelijk is om het paard te leren meer gewicht met zijn achterbenen te dragen. Zo wordt het gewicht weer evenredig verdeeld en worden de voorbenen niet te zwaar belast, waardoor kwetsuren als hoefkatrolontsteking voorkomen kunnen worden.

Hoe ontwikkel je meer kracht en souplesse (veerkracht) in de achterbenen en een gewicht dat evenredig verdeeld wordt? Door middel van gymnastische oefeningen die je zowel ernaast als erop met het paard kunt uitvoeren, ook wel ‘dressuur’ genoemd. Dit is dressuur met een visie en functie, waarbij de dressuur ingezet wordt als middel om ons paard  gezond en soepel te houden, zowel mentaal als fysiek. Dressuur als doel, om punten te scoren of een show neer te zetten, heeft hier dus niets mee te maken.

Meer informatie of een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact op.